Reacties

november 2022

Zou jij je mensen heel erg willen bedanken voor de prachtige concerten die we hebben gegeven. Groot compliment aan het orkest! Zo betrokken ook, kortom ik kijk met zeer veel voldoening terug op onze uitvoeringen. Hopelijk zien we elkaar in de toekomst weer. ….… Nogmaals dank!!!

Hans de Wilde, dirigent van TK Wageningen en TK Nijmegen


mei 2022

Voor mij is het altijd weer een feest om met jullie orkest een project te mogen doen.
Goede sfeer, inzet en mentaliteit. In korte tijd ontstaat er dan weer een prachtig muzikaal resultaat.
Dank voor alle musici en voor jou in het bijzonder voor de prettige samenwerking.

Jos Vermunt, dirigent van Toonkunstkoor Utrecht


december 2019

Namens het bestuur van de COV Haarlem wil ik je hartelijk danken voor de bijdrage het orkest aan ons concert afgelopen zondag.Gisterenavond, tijdens onze repetitie, heeft Piet een nabeschouwing gegeven van dit concert.Hij was zeer content over dit professionele orkest. Hij vond het een mooi en sfeervol concert. Hij heeft erg genoten.

Met vriendelijke groet,
William Elfrink, Concertorganisatie COV Haarlem


november 2019

Beste Rolf, we hebben een mooi concert gegeven zaterdag! Ook wil ik jou heel erg bedanken voor de goede organisatie en het meedenken met alles! Wat een fijne mensen om mee te werken, en geweldige musici! Het was een feest en een eer om met het orkest te mogen werken. Zou jij mij heel misschien het lijstje met namen van de musici nog toe kunnen sturen? Nogmaals bedankt! Veel groeten, Britt de Bakker, dirigent Cantatekoor Wageningen


november 2019

Dag orkestleden,

Fijn dat jullie mee hebben gedaan aan ons afscheidsconcert. Jullie hebben een prachtige bijdrage geleverd om dit concerttot een succes te maken.  Ik heb vol bewondering naar jullie spelen gekeken.

Hartelijk bedankt voor jullie bijdrage.
Wil Veltman, COV IJmuiden


mei 2019

AAN ALLE LEDEN VAN HPO
……

Het was weer erg fijn om met jullie te werken. Alhoewel de samenstelling steeds anders is, zit er telkens een plezierig orkest en dat zal ongetwijfeld de drijvende kracht zijn achter jullie organisatie. Na elk concert schrijf ik even iets en ik zou dat langzamerhand kunnen kopiëren: het is buitengewoon prettig met jullie te spelen. Dat begint meestal met een wat onwennige orkestrepetitie, dan bouwt het op in een generale en is er het concert. Ook nu waren de goede sfeer, de grote inzet en de betrokkenheid de pijlers van een succesvol concert. Wat ik al eerder schreef: jammer dat we elkaar na afloop nooit spreken, daarom wil ik dat via deze weg doen, om jullie daarvoor te bedanken. In een van de ontvangen e-mails van iemand uit het publiek stond: “aan de interactie tussen dirigent en orkest kun je zien, dat ook zij bij elkaar horen”. Beter kan het volgens mij niet. Mede door jullie inzet werd dit een bijzondere en memorabele herdenking van niveau en alhoewel ik niemand tekort wil doen, mag ik misschien Arno nog eens complimenteren met zijn zo mooi gespeelde solo, en Paul bedanken voor de samenwerking en zijn support.

Met hartelijke groet, Hans Matla, dirigent Dutch Jenkins Choir


april 2019

Alle uitvoeringen zeer geslaagd en lovende reacties van bezoekers over de uitvoering, het orkest, koor en solisten. …….
Het was weer een feest met jullie samen te werken. Fijne mensen in het orkest ook!
Ik kom vanzelf weer ‘in de lucht’ voor het volgende 🙂
Nu op naar Pasen, ook altijd een festijn in Poeldijk, met een ander ensemble. Jullie veel succes met jullie uitvoeringen!

Hartelijke groet
Mirjam Halverhout, Concertkoor Westland


april 2019

Beste Rolf,

Wij hebben veel loftuitingen gehoord, één daarvan was "groots en machtig".
En zo was het denk ik ook.Jullie hebben ons echt goed begeleid, zacht en genuanceerd waar het kon en hard en overweldigend waar het moest!

Mooie Paasdagen en groet, Rita Dijkstra, Utrechtse Oratorium Vereniging


maart 2018

Alsnog hartelijk dank voor jullie medewerking aan de uitvoering van de Matthäus-Passion op 24 maart in de Westerkerk.
Dankzij jullie allen hebben we een prachtig concert kunnen geven waar we met veel dankbaarheid en genoegen op terugkijken.
Heel hartelijke groet,
Anneke Kole, Secretaris Concertkoor Baarn


december 2017

Via deze weg wil ik jullie nogmaals van harte bedanken voor jullie medewerking aan het feestelijke kerstconcert met de Messiah afgelopen weekend in de Bavo. Ik heb wederom met veel plezier gewerkt, zeker ook dankzij jullie vakmanschap en positiviteit. De jonge solisten hebben een heel bijzondere ervaring opgedaan en ook de zangers van het koor hebben het als een heel speciaal concert ervaren. Niets dan fijne geluiden uit het enthousiaste publiek.
Met hartelijke groet,
Sanne Nieuwenhuijsen, dirigent Kathedrale Koor van Haarlem


najaar 2017

Ik wil jou en het Promenadeorkest nog hartelijk danken voor twee mooie concerten en fijne samenwerking najaar 2017.Allereerst in Amersfoort, met Mozart en Handel. Mooi gespeeld, heel prettig gemusiceerd. Altijd een goed over-en-weer met jullie.Daarna in Amsterdam, met Bach en Jenkins. Ook dát was een feest. De vertrouwde Bach versus het nieuwe en verassende van Jenkins.
Prima gedaan door de strijkers (aanvoering van Manon vind ik altijd zeer betrokken en collegiaal), prima gedaan door de slagwerkers (drie stuks), en top gedaan door Thomas op trompet!! Wat een duivelskunstenaar..!
Ik verheug me op wat er weer aankomt. Allereerst de Matthäus en later Haydn en Pärt..
Maar geef het door aan je mensen en alle goeds en groet van
Paul Valk, dirigent Amsterdams Gemengd Koor en OV SoliAmersfoort


april 2017

Ik heb weer genoten van jullie orkest.Het wordt zo soepel geregeld en er wordt met een goede mentaliteit onderling en naar buiten toe gewerkt. Hulde.
Tot een volgende keer.
Hartelijke groet,
Jos Vermunt, dirigent Toonkunstkoor Utrecht.


maart 2017

Jullie ook nog hartelijk dank voor de fijne samenwerking die wij al jaren hebben.
Wij steunen nu altijd op jullie en het is niet weg te denken zonder Het Promenade Orkest.
Wij hebben genoten van jullie spel en steun.
Op naar 2018 met jullie waar we Saul mogen doen, verheugen ons nu al.
Namens alle leden en bestuur nogmaals heel hartelijke dank voor samenwerking.
Tot mails en horens.
Emma Franken, Oratoriumkoor Bennebroek


december 2016

Dag Rolf,
Na een druk weekend van concerten wil ik je graag langs deze weg bedanken voor de samenwerking met het orkest. Ondanks de bijzonder kleine bezetting hebben we een mooi Weihnachts kunnen geven dit mede door de flexibele houding van de orkestleden. Het heeft mij wederom geïnspireerd om met ze te werken en te ervaren dat er van een goede verstandhouding sprake is. Wil jij je mensen namens mij hartelijk danken daarvoor. Ik hoop in de toekomst vaker een beroep op jullie kunnen doen. Voor nu goede feestdagen en een voorspoedig 2017.
Hartelijke groet,
Hans de Wilde, dirigent COV Bennekom
lees de recensie


november 2016

Beste Rolf,
Ik wil ook zo nog even zeggen dat wij het gisteren heel goed vonden.
We hebben lekker gezongen (er sneuvelde wel wat), orkest en solisten goed, allemaal fijn.
Maar ook de samenwerking op zowel zaterdag en zondag en niet te vergeten ervoor was heel prettig.
Bedankt voor dit alles, ik kan niet naar Bolsward volgende week, maar we zien elkaar in ieder geval in het najaar.
Succes en hartelijke groet
Emmeleen van Veen, voorzitter Toonkunstkoor Heerenveen


maart 2016

Na vier weken nog even terugdenken aan de uitvoering van de Matthäus Passion op 20 maart j.l. in de Oostzijderkerk te Zaandam. Een bijzondere ervaring voor het koor bij het uitvoeren en het publiek bij het beluisteren. Het was bijzonder omdat het anders werd ervaren dan de zoveelste uitvoering. Waarin precies? De tempi, de intensiteit van de vertellingen, de aria’s, de koren, de instrumenten, de intense stilte na het slotakkoord? Moeilijk in woorden te vatten.Maar zeker is dat ruim 500 bezoekers een mooie zondagmiddag beleefden. Namens het bestuur van COV Zaanstreek en dirigent Gerrit Maas wil ik jou en alle orkestleden hartelijk bedanken voor de goede samenwerking.
Vriendelijke groeten,
Hans Hoeksema, secretaris COV Zaanstreek


Matthäus Passion, maart 2016 in Huizen. lees de recensie


november 2015

Nog nagenietend en delen uit de Schöpfung neuriënd schrijf ik deze mail. Ik heb enorm genoten van het concert en niet in de laatste plaats vanwege het Promenade Orkest. Wat een ongelooflijk fijne open groep mensen met hart voor de muziek en de wil om iets moois neer te zetten! Voor mij als dirigent een warm bad, een groot feest! In het bijzonder wil ik Manon Meijs noemen. Geweldige speler, aanvoerder, maar ook een mooi mens.

Aan allen: ontzettend bedankt voor jullie warmte en het geweldige concert! Het Promenade Orkest heb ik in mijn hart gesloten en we zullen elkaar zeker weer treffen!

Warme muzikale groet,
Mark Lippe
dirigent COV Bennekom


november 2015

Stralend jubileumconcert COV IJmuiden

De viering van het 100-jarig bestaan van de Christelijke Oratorium Vereniging “IJmuiden” is vrijdagavond 13 november afgesloten met een feestelijk concert in de Nieuwe Kerk.
De avond werd geopend met het Stabat Mater van Rossini. Deze Italiaanse componist geniet grote bekendheid met veelal opera’s . Zijn laatste werk is echter een religieus werk: het Stabat Mater. De uitbundige Italiaanse operastijl komt op verschillende plaatsen terug in dit werk, in het bijzonder in de tenorsolo “Cujus Animam” gezongen door de Italiaanse tenor Livio Gabrielli en het aangrijpende deel “Eia Mater, fons amoris” een samenzang van koor en bas Marc Pantus. Het duet “Qui est homo” vormt een hoogtepunt gezongen door sopraan Claudia Patacca en alt Margareth Beunders.
Na de pauze volgt de Messe Solennelle van Charles Gounod. De vertaling is: Plechtige Mis. Dit zet ook de toon van deze mis, die duidelijk afwijkt van de sfeer van Rossini. Ingetogen en in een rustig moderato begint het koor met het Kyrie, gevolgd door een breed opgezet Gloria.
Het publiek luistert ademloos toe wanneer de sopraan het Benedictus zingt met ingetogen koorzang op de achtergrond en tenslotte uitmondend in een blijmoedig Hosanna. De 120 zangers sluiten met een sonoor en indrukwekkend klinkend Sanctus dit concert af.
De uitgebreide muzikale begeleiding werd uitstekend uitgevoerd door Het Promenade Orkest en organist Dirk Out. Het geheel stond onder leiding van dirigent Piet Hulsbos.
De COV IJmuiden zong dit concert samen met het Haarlemmermeers Oratoriumkoor Excelsior.
Dankzij deze samenwerking zal het concert in dezelfde samenstelling nogmaals worden uitgevoerd op vrijdag, 27 november in de thuisbasis van het koor Excelsior te Nieuw Vennep.

Arie van Geel


juni 2015

Cari amici della musica,

Alhoewel het bijna een maand gelden is wil ik toch nog even terugkomen op die 4e mei.
Het was mij niet mogelijk dat eerder te doen, maar ik wil het - vanwege de bijzondere lading - toch nog doen.
Zoals jullie wellicht hebben begrepen was het een project dat veel tegenslag kende. Toch hebben we het doorgezet en kijkend naar het resultaat was dat meer dan de moeite waard.Zoveel reacties van (totaal vreemde) mensen, die via brieven en email hun hart uitstorten om te vertellen wat het ze heeft gedaan.Met bijna 1500 mensen de dodenherdenking beleven met zo’n mooi programma en dan 2 minuten totale stilte . . .
Alles moest in 1 dag worden opgebouwd, er moest worden gerepeteerd en uitgevoerd. Zonder orkestrepetitie, maar daar zag ik niet tegenop.De samenwerking met Het promenade Orkest is altijd goed en de inzet van de musici is altijd groot en betrokken en dat maakt, dat we dit ook zo konden doen.
Voor die inzet, met de plezierige ondersteuning van de concertmeester (Grazie !) wil ik jullie hartelijk danken. Het heeft bijgedragen tot wat het is geworden, met als resultaat wat velen hebben gezegd: 4 mei zal nooit meer hetzelfde zijn.
Het was bijzonder dat Karl Jenkins in ons midden was, terwijl hij haast nooit concerten bezoekt. ALS hij er is dirigeert hij meestal zelf, dan gaat vaak wel zijn vrouw mee. Nu was zij er ook en het was de eerste keer dat zij de Armed Man hoorde met haar man naast zich, wat voor haar een hele bijzondere ervaring werd.
Grieg werd indrukwekkend mooi gespeeld, helemaal passend in dit programma en de Armed Man was precies zoals het moest. Enkele puntjes waren wellicht op een repetitie nog naar voren gekomen, maar het ging om de totale beleving, synchroon met de film, wat dit keer bijzonder goed is geslaagd, en . . . uitkomend op 20.00 uur. Alles viel op zijn plek.

Dank je wel voor de samenwerking en ik zie weer uit naar een volgend concert.
Ik wens jullie een zomer in majeur!

Groet,
Hans Matla
dirigent Dutch Jenkins Choir


november 2014

Beste mensen,

DANK, DANK, DANK!
Dank voor jullie geweldige inzet en uitstekende prestaties bij de twee projecten in Rotterdam en Wijk bij Duurstede! Ondergetekende, koorleden en publiek hebben volop kunnen genieten van jullie puike begeleiding. De motivatie om er iets moois van te maken was duidelijk voelbaar. Vlotte medewerking tijdens en rondom de repetitie, alert en muzikaal spel tijdens de concerten.
Een dergelijke solide ondersteuning is voor een koor zeer behulpzaam en inspirerend!
Nogmaals mijn grote dank; ik heb van jullie genoten!

Hartelijke groet,
Rien Verbeek, dirigent van KCOV Halleluja, Rotterdam en Wijks Vocaal


november 2014

Namens Halleuja wil ik u nogmaals zeggen hoe zeer we allen weer genoten hebben van de samenwerking met uw orkest op 8 november in de Laurenskerk in Rotterdam. Veel dank.

Sonja Bakker, KCOV Halleluja, Rotterdam


november 2014

Beste Rolf,

Voor Toon was het een verademing om met jullie te werken en ook het koor, publiek was ontzettend enthousiast over het orkest, natuurlijk ook over ons en de solisten. Ik vind onze samenwerking ook plezierig

Groet Wil van de Water-Monteban, COV Amicitia, Uithoorn


mei 2014

Beste Ingrid en Rolf
Ik weet het: een dergelijk programma doen met zó weinig repetitietijd en aardig gekkenwerk…!
Maar desalniettemin hebben we het met elkaar knap gedaan.
Hulde aan het héle Promenadeorkest!!
Ik voel me vereerd en bevoorrecht op z’n tijd dit soort programma’s op de planken te brengen.
Wat zou ik dit programma graag nóg eens doen… (wishfull thinking…).
Tot ziens met nieuwe, andere toekomstmuziek.
Paul Valk, dirigent Amsterdams Gemengd Koor


mei 2014

Beste Rolf,
Het Haarlems Dagblad zou niemand sturen, wat ons op het idee bracht Kees Wisse te vragen een recensie te schrijven. We hechten grote waarde aan een onafhankelijke deskundige mening. .........................Daar staat nu mooi verwoord wat ik je gisteravond wou zeggen! Lof voor het orkest.Veel dank nogmaals en het is heerlijk dat alles zo soepel loopt bij jullie, de korte lijnen, de rust en de discipline.
...................
Een groet met avondzon,
Geno Out, Concertkoor Haarlem
lees de recensie


april 2014

Nog na genietend van twee voortreffelijke uitvoeringen van de Mattheus Passion, wil ik jullie in het bijzonder bedanken voor de inspirerende manier van musiceren. Voortreffelijke solisten, zowel in de strijkers als in de houtblazers, de concertmeesters Manon en Marieke, wat waren de mensen onder de indruk van jullie spel, zo ook de fluit en hobo solo's.Om met dit orkest te werken is altijd weer een plezier.
Heel veel dank. Vriendelijke groet , Harm Witteveen dirigent Stendenkoor


januari 2014

Namens ons hele bestuur en koor wil ik jullie nogmaals heel erg hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking. Dankzij jullie hebben we prachtige concerten neer kunnen zetten, waar we bijzonder tevreden over zijn. Bedankt voor jullie meewerkendheid, professionele opstelling, vriendelijkheid en de mooie uitvoering!
Groeten,
Machteld de Kok
Voorzitter VU-koornovember 2013

Beste Rolf,

Bij deze wil ik jou en ook alle musici danken voor hun spel en inzet bij ons Amersfoortse concert met Vasks, Barber, Holst en Jenkins op zaterdag 23 november jl.
Ik heb heerlijk met jullie kunnen musiceren.
Wat bijzonder ook om die Barber (Adagio) eens te mogen uitvoeren...!
Ook namens het koor hartelijk dank en grote complimenten.

Vriendelijke groet van Paul Valk
dirigent van Oratoriumvereniging Soli Amersfoort


oktober 2013

Het was mij afgelopen vrijdag in IJmuiden weer zeer aangenaam, als alle andere keren, om met de musici van jouw orkest samen te werken!
Er is prima begeleid en regelmatig fraai solo gespeeld!

Piet Hulsbos, dirigent van COV IJmuiden


oktober 2013

Beste leden van het Promenadeorkest,
Zaterdag jl hebben wij, het Concertkoor Haarlem, de geweldige begeleiding van u mogen ervaren.
Er werd helaas, vooral in het Haarlems dagblad, weinig tot geen waardering uitgesproken over de prestatie van uw trompettist.
Gisteren bij de nabespreking, werd dat ook gememoreerd.
Met nadruk willen wij ook de trompettist hartelijk danken voor zijn voortreffelijke prestatie.

Met vriendelijke groeten,

Frits Knuvelder
Het Concertkoor Haarlem


september 2013

Hartelijk dank voor jullie geweldige bijdrage aan ons mooie concert, het was een heel bijzondere avond. We hebben genoten en onze ogen uitgekeken naar alles wat er in het orkest gebeurde
.......
Zowel het koor als solisten hebben het als een buitengewoon pittig stuk ervaren, dus ik mag aannemen dat het voor de orkestleden ook een prestatie van formaat is geweest: hulde!
.......
Hartelijke groet en we kijken uit naar 3/4 mei (hopelijk in het nieuwe Vredenburg, wie weet),

Liesbeth Kuyvenhoven
Toonkunstkoor Utrecht


april 2013

Namens bestuur, dirigent en alle leden van ons koor willen wij jullie heel hartelijk danken voor jullie uitstekende begeleiding van ons concert. We hebben intens genoten. speciaal van John Rutter.
Wij kunnen ons niet meer voorstellen om een concert te geven zonder jullie, en hebben van af het begin tot het einde van jullie muzikaliteit genoten. Volgend jaar hopen we elkaar weer te ontmoeten met Paulus van F.Mendelssohn. Hartelijke groet en nogmaals dank.

Emma Franken,
Oratoriumkoor Bennebroek


Heel hartelijk dank voor het begeleiden van onze concerten op 26 en 27 maart 2013 in Meppel en Leeuwarden.
Mede dankzij jullie prachtige spel zijn het hele bijzondere uitvoeringen geworden van de Matthäus Passion.
We hebben een hele goede recensie gehad.

Namens het Stendenkoor een hartelijke groet,
Gerla Wempe


Amsterdam, 22 oktober 2012

Geachte leden van Het Promenade Orkest,
Twee dagen na mijn afscheidsconcert met de COV Zaanstreek wil ik jullie allen heel hartelijk bedanken voor al die jaren van toegewijd meewerken aan de uitvoering van prachtige werken uit het oratoriumrepertoire. Als dirigent had ik het met jullie niet beter kunnen treffen; het specialisme van koorbegeleiding beheerst het orkest als geen ander, maar ook de individuele kwaliteiten van spelers zijn uitstekend. Wat mij altijd heeft getroffen is de betrokkenheid bij het koor en bij mij als dirigent en het krediet dat ik bij het orkest had zodat ik mijzelf kon zijn en mijn muzikale ideeën kon realiseren. Van alle concerten die we samen mochten geven zullen de laatste drie in mijn geheugen gegrift blijven: L'Enfance du Christ van Berlioz, vorig najaar, de Matthäus-Passion in maart j.l. en het Mozartprogramma, waarbij Wilma Broere en ik als solisten met het orkest optraden. Een Mozartconcert spelen met orkest blijft toch het allermooiste dat er bestaat. Bedankt dat jullie datmet ons hebben willen spelen.

Heel veel succes in de toekomst toegewenst, ook bij de COV Zaanstreek o.l.v. mijn opvolger Gerrit Maas en ik weet zeker dat we nog vaak zullen samenwerken in een andere setting.
Dank voor het prachtige boeket dat ik van het orkest mocht ontvangen en hartelijke groeten van

Herman Rouw.


Dag Rolf,

Het was wederom een genoegen om met jou/HPO samen te werken. Van deze zijde ook grote dank. Gelukkig viel het parkeerprobleem uiteindelijk mee !

Ondanks het beperkt aantal toehoorders hebben we zeer goede herinneringen aan de avond. Een belevenis met het koor uit BRNO en gewoon fijn gemusiceerd met 200 mensen op het podium. Groet Anneke van mij, ik had leuk contact met haar. Graag tot een volgende keer!

Hans Wijsman
Toonkunstkoor Utrecht


Beste Rolf,

(Mede) namens mij zelf wil ik jullie allen hartelijk bedanken voor de uitstekende muzikale inzet en zeer gewaardeerde samenwerking! Graag tot ziens,

Hartelijke groet,

Marcel den Dulk
Dirigent COV GrootNoord


Het was weer erg leuk om met het Promende Orkest te werken. Zo'n Johannes Passion in elkaar draaien in 2 repetities is eigenlijk voor orkest en dirigent veel te kort om alle details met elkaar te bespreken. Het komt dan vooral ook aan op spontaan musiceren en goed communiceren. Ik wist me omringd door een groep uitstekende en toegewijde musici. We hadden een mooie solistencast maar de Johannes was ook een groot succes dank zij het Promenade Orkest. Wil je hun allen namens mij en zeker ook namens de zangers van het Haagse Toonkunst Koor van harte bedanken voor hun mooie spel.

Graag tot een volgende keer. En ik wens jullie als orkest in deze tijden van kortingen op de subsidies van soms wel 50-100% het allerbeste toe. HTK krijgt daar ook mee te maken.

Hartelijke groeten,
Daan Admiraal
dirigent Haags Toonkunstkoor


Beste Rolf,
Graag wil ik jou en het Promenadeorkest namens het Haags Toonkunstkoor hartelijk bedanken voor jullie waardevolle bijdrage aan de Johannes Passion afgelopen zondag in de Elandstraatkerk. We vonden heterg fijn dat het orkest ons zo goed begeleidde waardoor het geheel een groot succes werd. We kijken terug op een mooie palmzondag. Nogmaals dank en wellicht tot ziens!

Met vriendelijke groet,
Aline Werner,
Concertsecretaris Haags Toonkunstkoor


Beste mensen,

Heb gisteren met erg veel plezier geluisterd naar jullie vertolking van de Messiah samen met KCOV in het Concertgebouw. Langs deze weg wil ik graag mijn speciale complimenten overbrengen aan de trompettist. Wat speelde hij geweldig! Dank, dank, dank!!! Met vriendelijke groet,

Frank van Vliet


Recensie Messiha 19 nov. 2010
Geslaagde Messiah in Ede

Ede, 19 november 2010 – Aan de vooravond van Nederland Schreeuwt om Cultuur gaf de cov “Excelsior”een geslaagde demonstratie van gesubsidieerde amateurkunst op hoog niveau. Met de bescheiden stem van een roepende in de woestijn wisten dirigent en koor het publiek in vervoering te brengen. Niet in het minst door de medewerking van vier topsolisten en het Promenade Orkest.

Wat zou het jammer zijn als door de verhoging van de btw en de verlaging van de subsidie dit soort concerten niet meer mogelijk zouden zijn. Cov Excelsior heeft laten zien dat,met die professionele steun het talent van gewone zangers kan uitgroeien tot hoogstaande cultuur, die het publiek tot in het diepst van de ziel weet te raken. En passant blijkt dat de amateurkunst de professionele kunstenaar een podium geeft om te escaleren. De sopraan Nienke Oostenrijk trof het juiste timbre bij de prachtige aria's van Händel. Alt Ina Boersma wist met haar warme stem, haar mimiek en dynamiek het publiek in het hart te raken. De tenor Robbert Overpelt had een gedegen studie van de Messiah gemaakt. Met volle overtuiging zong hij alle recitatieven en aria's uit het hoofd. De bas-bariton Hans de Vries had met voorsprong de mooiste stem van het viertal. Het is de moeite waard bij aankondigingen van concerten te letten op dit viertal.

Maar vooral het Promenade Orkest liet zich horen. Veel jonge mensen op het concertpodium zorgde voor een uitstekende balans met het koor. Ook in de Pastorale liet het orkest horen dat ze geheel zelfstandig prachtige muziek kunnen maken. Daarbij speelden Elly Meijer op klavecimbel en Dick Meijer op orgel een essentiële rol. Een hoofdrol was weggelegd voor de eerste violist als orkestleider en de trompettist, die samen met de bas-bariton de bazuinen deden klinken.

Het koor was bijzonder alert. Het stond op de punten van haar tenen en kon de moeilijke colloraturen goed aan. De tekst was goed verstaanbaar en de inzetten stonden als een huis. De klank was loepzuiver en de koorklank warm en passend bij dit bekende werk van Händel. Dirigent Lex van Drongelen heeft het koor op het juiste moment op de juiste spanning gebracht; dat is het moeilijkste van amateurkunst. Is het werk te vroeg klaar dan mist het de spanning tijdens de uitvoering. Is het te laat dan gaat dat ten koste van de kwaliteit. Niets van dit al. Slecht een paar details vielen mij op: de lange s in “For unto us”, de lengte van de klinkers, de colloraturen die soms te zwaar vanuit de buik werden aangezet, de ernstige gezichten, de dynamiek, de correlatie tussen dirigent en orkest. Maar duidelijk merkbaar is de progressie van het koor. Het koor is er op vooruit gegaan. Niet in het minst door de geweldige mannenpartij en het aantal sopranen. Het aantal leden was voor de Messiah een uitstekend uitgangspunt, al behoefden de alten wat versterking. Maar wil het koor werken uit de 19de eeuw op het programma nemen, dan zal het koor ernstig moeten groeien. Vooral als de rijksoverheid het laat afweten, moeten de koorleden deze concerten mogelijk maken.


Beste Rolf,

Het was een feestje, zowel vrijdagmiddag de orkestrepetitie en voor het koor de generale vrijdagavond. Het koor werd geinspireerd door jullie aanstekelijke manier van musiceren. Dit gaf iedereen een groot vertrouwen voor de zaterdag, een geweldige muzikale beleving.(lees de recensies). Met dank aan alle musici, onder aanvoering van de zeer stimulerende concertmeester Manon.

Bedankt en graag tot ziens.
Harm Witteveen, dirigent COV Immanuel Franeker.


Dag Rolf,

Ook ik wil jou bedanken voor de prettige samenwerking vooraf en mijn complimenten maken aan het orkest. Het was prachtig, wat een prestatie om in zo'n onmogelijk korte tijd zo'n resultaat te bereiken!
Ik meld me binnenkort weer met de details voor het concert in maart en verheug me op de volgende samenwerking.

Hartelijke groet,
Carrie Renders

Toonkunstkoor Utrecht


Beste Manon,

Hierbij spreek ik mijn welgemeende dank uit voor je medewerking als concertmeester van het orkest. Ik heb onze samenwerking byzonder op prijs gesteld. Het was hard en intensief werken en dat gold evenzeer voor het orkest zelf, die op uitstekende wijze heeft gespeeld. Wij hebben geweldige reacties gehad. Ik was een beetje bang na afloop dat het voor het publiek toch een iets te lange zit was geweest, maar het tegendeel bleek het geval te zijn, zo bleek uit de reacties die ik heb gekregen. Men heeft het een boeiende uitvoering gevonden. Er zijn ook meerdere mensen die mij hebben gezegd dat de violen prachtig hebben gespeeld en ook in uitstekende balans waren met koor en solisten. En dat is waar, want mijn vrouw Magda – een kritische luisteraar – heeft me dat bevestigd. Eigenlijk is een repetitie voor een dergelijk omvangrijk werk als dit, te weinig. Des te meer bewondering heb ik voor het orkest, die er een kwalitatief hoogstandje van heeft gemaakt. Ik zie uit naar een volgende samenwerking.

Met vriendelijke groeten,

Sytze Stell, dirigent Haarlemmermeers Oratoriumkoor Excelsio


Dag Rolf,

Ze zeggen vaak niet zoveel, die eeuwige recensies, - de schrijver was behoorlijk mild en positief - maar hieronder twee regeltjes die van toepassing zijn op orkest:
...De sombere stemming werd raak getroffen. Mede dankzij het Promenade Orkest dat de diepe kleuren van Cherubini's palet fraai etaleerde.
...En het fraai spelende Promenade Orkest zorgde voor een smaakvol exotisch jasje en nodigde haast uit tot meezingen.
Ik sluit me hier volledig bij aan.
Sterkte in Utrecht met Kleppe en Beethoven en bedankt voor de vele voorbereidingen van afgelopen weekend,
met hartelijke groet,
Piet Hulsbos, dirigent Kon. Haarlems Mannenkoor Zang & Vriendschap

Beste Rolf en orkestleden,

Wat een geweldig concert was het zaterdag j.l.: de hele dag hoor ik nog de muziek en voel me zó blij!
Er kwamen zóveel reacties binnen van (onbekende) mensen; in de zaal, op straat, via mail of telefoon...
En dat merkten jullie ook wel aan het applaus na afloop!
Maar ook mensen, die zeggen echt geraakt te zijn, door jullie en dàt willen jullie denk ik ook bereiken!
Helaas stond er geen recentie in de krant; we worden nogal eens vergeten, maar wanneer ik iets tegenkom, zet ik het op de mail!
Dus lieve mensen, namens ons hele koor: heel erg bedankt voor jullie muzikale prestatie!
Heel erg bedankt, dat jullie ons concert versterkten!
En ook heel erg bedankt, dat jullie allemaal op tijd waren: echt super!! Terwijl treinverkeer onmogelijk was en slecht weer...en jullie wàren er.
We waarderen dat enorm.

Hartelijke groet,
Joke van Leeuwen,

secretaris Oratoriumkoor Kennemerland


Beste Rolf,

Na de eerste repetitieavond in 2010 en een evaluatie over het WO wil ik je graag onze complimenten overbrengen van het koor over de uitvoering op 20 dec j.l.

Unaniem was men zeer tevreden over de manier waarop het Promenadeorkest e.e.a. heeft uitgevoerd.

Alleen maar positieve klanken; het is gewoon perfect verlopen.

Zelf heb ik onze samenwerking ook zo ervaren.

Daarvoor nog onze dank.

We horen elkaar spoedig weer.

Groetend,
Wim Zonneveld (COV GrootNoord)


Beste Rolf,

Heel erg bedankt voor de goede samenwerking. De ontvangst dondermorgen was direkt al heel plezierig (de koffie stond klaar).Voor mijn gevoel een heel plezierige repetitie, met enthousiaste collega musici. In het bijzonder Rami Koch, voor mij een hele steun.
Het concert is bijzonder in de smaak gevallen, vanuit het publiek veel lovende woorden voor de kwaliteit van het orkest en het aanstekelijke musiceren.
Wil je de dank ook aan het orkest overbrengen!
Graag tot een volgend concert.
Groet Harm Witteveen (dirigent COV Immanuel, Franeker)


Geachte heer Van Krefeld,

Hierbij wil ik u en de leden van het Promenade Orkest namens dirigent Harm Witteveen, het College van Bestuur van Stenden hogeschool , de Stenden koorcommissie en het Stenden koor, hartelijk danken voor de succesvolle en prachtige bijdrage voor het uitvoeren van de Johannes Passion in Meppel en Leeuwarden. De organisatie van het orkest, de stimulerende samenwerking met concertmeester Rami Koch, maar ook met de individuele orkestleden zijn als zeer prettig en constructief ervaren. Vanuit het publiek, vanuit de solisten en vanuit het koor is met waardering gesproken over de muzikale bijdrage van het Promenade Orkest aan de Passie-concerten.

Met vriendelijke groet namens de Stenden koorcommissie
Aafke van der Wal.


dag rolf

wil je aan de musici mijn hartelijke dank overbrengen voor het mooie muziekmaken en de uiterst prettige samenwerking van het afgelopen weekend

in de Johannes met VOCI. iedereen was -terecht- heel lovend over het orkest en ik was persoonlijk heel blij met de opstelling en inzet van manon en ingrid b.: dank!

ook frank en cor brandenburg waren prima!

hartelijke groet

paul sanderse (dirigent projectkoor VOCI Den Helder)


Beste leden van het Promenade Orkest,

Het was mij als plotselinge invaller een waar genoegen om met jullie als toegewijde musici in Amsterdam-Noord te repeteren. De culinaire verrassing en de hartelijkheid na afloop van die repetitie waren ook erg aan mij besteed. Omdat de repetitietijd zo kort was om alle muzikale afspraken door te nemen en zo’n generale in Den Haag met orgel en kinderkoor veel chaos oplevert konden wij pas tijdens het concert laten horen wat we waard waren. Jullie hebben het zonder meer uitstekend gedaan! Als ik bedenk dat jullie in dat zelfde weekend ook nog Messiah en Elias hebben gespeeld, wat een fysieke en mentale uitputtingsslag moet zijn geweest, neemt mijn bewondering alleen maar toe.
Mijn grote dank en waardering en hopelijk gauw nog een keer.

Met hartelijke collegiale groet,
Daan Admiraal. (dirigent Haags Toonkunstkoor)


mail 2-11-07

Beste meneer van Kreveld,

Het is inmiddels al weer bijna een week geleden dat wij onze uitvoering van de Elias hadden. Gisteren hebben we alles, tijdens een gezellige avond voor het koor, nog eens de revue laten passeren. Kort samengevat kun je zeggen: het was geweldig!. We hebben ontzettend veel reacties gekregen en eigenlijk alleen maar heel positief. Ook Herman, onze dirigent, was helemaal blij en dat wil wat zeggen!

Dat het zo'n succes geworden is, is mede te danken aan de fantastische bijdrage van het orkest. De afgelopen jaren hebben we 3 verschillende begeleidingsorkesten gehad, maar Het Promenade orkest stak er met kop en schouders boven uit.

Om de herinnering nog even vast te houden sturen we u de krantenresensie en een paar foto's die een gastlid voor ons heeft gemaakt.

Nogmaals dank en hopelijk tot ziens bij een volgend concert,

Hartelijke groet namens de Aalsmeers COV

Annet de Jong (secr.)


mail 11-11-07

Geachte collegae!

Hartelijk bedankt voor jullie muzikaliteit, jullie werk en jullie spel bij het concert in Den Haag. Het was een hectische toer om dit alles in zo'n sneltreinvaart te realiseren, maar het heeft geleid tot een feestelijk concert. Maestro Rami, hulde voor uw mooie solo! Alle andere solisten in het orkest, ook bedankt!

Tot weerziens!

Hartelijke groet!
Oane Wierdsma


Ko - COV Excelsior zong vrijdag met veel overgave de Matthäus Passion van Johan Sebastiaan Bach. De uitvoering was uitverkocht, zo'n 700 bezoekers konden genieten van een bijzonder concert.
Met veel expressie vertolkte Ludwig van Gijsegem de rol van de evangelist. Deze Belgische tenor bracht sommige fragmenten bijna fluisterend, dan weer luid en indrukwekkend. De luisteraar in de zaal waande zich te gast bij een dramatische verteller. De Christuspartij werd vertolkt door Robbert Muuse.
Met een prachtige bas-bariton zette Muuse de Christusfiguur integer neer, zoals Bach dat bedoeld heeft. Robbert is nog jong en wij verwachten dat hij binnen vijf jaar deel uit maakt van de beste zangers in Nederland. Hij heeft in 2000 de Nederlandse Vocalisten Presentatie gewonnen dat nu tweejaarlijks wordt gehouden in Ede. De aria's werden gezongen door Ellen Schuring - sopraan, Mirjam Schreur alt, Aart Mateboer tenor, en Mark Pantus - bas. Bijzonder was de aria "Aus Liebe will mein Heiland sterben", dat zowel qua tekst als qua melodie een hoogtepunt is in de Matthäus Passion en in het beleven van de Christelijke Godsdienst.
Ellen Schuring weet dat elke keer zo te zingen dat het publiek daardoor opnieuw ontegenzeglijk geraakt wordt. Chris Farr, cantor-organist in Barford bij Warwick, Engeland, is overgevlogen om op integere wijze zowel in koor I als II en alle recitatieven op het orgel te bespelen. Het dubbel orkest werd bezet door de leden van het Promenade Orkest. Zowel als ensemble in de begeleiding van de diverse koorwerken als solistisch bij de tegenstemmen in de aria's excelleerde de orkestleden, waarbij met name genoemd moeten worden de soli van de beide eerste violisten, de gamba en de fluiten.
Het dubbelkoor van Excelsior, aangevuld met een 30-tal project koorleden, zong dit imposante werk van Bach met een overgave van een beroepskoor. De dirigent Oane Wierdsma wist de beide koren tot grote hoogte te stimuleren. De Koorschool Midden-Gelderland van Albert Wissink vertolkte de koren "Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen" en "O Mensch, bewein dein Sünde grosz", met heldere zuivere stemmen. Indrukwekkend waren de delen waar de COV het volk vertegenwoordigde, mooi en meeslepend waren de koralen.
Duidelijk en transparant waren de talloze fuga's met de beschouwende teksten van Christian Friedlich Henrici die allen zijn ontleend aan het lijdensevangelie van Mattheus. Geen moment verslapte het koor, ondanks de drie en een half uur durende uitvoering. Door de voortdurend alerte reactie van Oane Wierdsma, ook bij de delen waar de snelle tempi door de solisten soms iets te breed gezongen wilde worden, wist hij met vaste hand zijn interpretatie op te leggen.
Als publiek zou je de mimiek willen zien die hij hanteert bij het dirigeren van het koor en orkest. Paradoxaal aan de mooie muziek waren de mooiste momenten de momenten van stilte. De spanning tussen "sind Blitze, sind Donner in Wolken verschwunden" en "Er öffne den feurigen Abgrund" werd opgevuld door een oorverdovende stilte. En als de evangelist zingt "Aber Jesus schriee abermal Laut, und verschied" volgt een indrukwikkende stilte de het hele lijdensevangelie van Mattheus samenvat. De solisten, koor en orkest kunnen terugkijken op een geslaagde uitvoering. Het publiek heeft het lijdensevangelie kunnen beleven op een bijzondere wijze dat eer doet aan de veertigdagentijd voor Pasen.
Excelsior zal zich nu gaan bezighouden met Cantate137 van J.S. Bach, de Coronation Anthems van G.F. Händel en het Gloria van A. Vivaldi. Het koor repeteert op donderdagavond om 19.45 uur in de Kei aan de Peppelensteeg in Ede.

Alfred J. Hardeman


Recensie Concert 31 oktober 2006
F. Mendelsson-Bartholdy, Elias
DINSDAG 31 OKTOBER 2006 De Utrechtse Oratorium Vereniging zingt in Muziekcentrum Vredenburg de Elias van Mendelssohn.
Laten we maar met de deur in huis vallen. In de grote zaal hebben we met be- en verwondering geluisterd naar een magnifieke muzikale happening van het grote bijbelse epos "Elias" van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Het koor van de UOV heeft zichzelf overtroffen door een nagenoeg professionele verklanking van dit complexe en veeleisende oratorium! Er werd enthousiast en alert gereageerd op de slagvaardige en duidelijke directie van Johan van de Camp, waardoor een homogeen en attractief geheel werd bereikt. Het programmaboekje bevatte duidelijk alle teksten en bijzonderheden, hetgeen voor de luisteraar erg prettig is.
Het is ondoenlijk om in een kort tijdsbestek alle muzikale aspecten te bespreken. Hoogtepunten in deze "Elias" waren er al in het begin door een toornige uitval van de profeet naar het volk Israël. De daarop volgende ouverture, uitstekend gespeeld door het begeleidende Promenade Orkest, luidde de daarop volgende stroom van koorwerken, aria's, duetten, trio's en kwartetten in, waarbij men verzekerd was van de blijvende aandacht van het auditorium. Het prachtige recitatief en duet van Elias en de weduwe ( wass hasst Du an mir getan, du Mann Gottes ) mag hier speciaal vermeld worden, evenals het expressieve, krachtige en opera-achtige "Baal erhore uns".
Niet minder dan 8 solisten traden aan en lieten ons genieten van hun prachtige stemmen en verzorgde voordracht. Onder hen juweeltjes van stemmen. Een bravo voor de milde en op elkaar afgestemde kwartetten, bijvoorbeeld van het bijzondere "Wohlan alle, die ihr durstig seid". Van de "hoofdsolisten" is vooral het vermelden waard van de aria's : Obadja: "Zerreisset Eur Herzen" en "So ihr mich von ganzem Herzen suchet""en "Dann werden die gerechten leuchten". Elias: "Herr Gott Abrahams, Isaaks und Israels" en "Es ist genug! So nimm nun Herr meine seele", ontroerend mooi met chello! Gelovige vrouw: "Hore Israel, hore des Herrn Stimme", een wonderschone sopraansolo. Engelstem: "Sei stille dem herrn und warte auf ihn", prachtig ingetogen vertolkt.
Mede door een betrouwbare begeleiding van Het Promenade Orkest en de strakke directie van Johan van de Camp kan de UOV terugzien op een uniek en geslaagd concert, chapeau!
Wij gingen huiswaarts met grote dankbaarheid, dat er goddelijke vonken vallen op uitverkorenen, die daardoor in staat zijn om voor de mensheid zoveel schoons te scheppen. Hopelijk kan de UOV nog vele jaren op deze muzikale voet doorgaan.
Een hartelijke groet voor u allen, Jan van Doorn


Beste Rolf,

We hebben allemaal ontzettend genoten van het concert dat we met jullie
hebben gegeven. Voor mij was het alsof het stuk mooier was dan ik had
verwacht. De recensie in de lokale krant was ook erg positief.

Met vriendelijke groet,

Terry van Dijk
COV Immanuel